
Parentingul este asadar o stiinta noua abordata activ insa de blogul nostru. Lady’s Blog vine si sustine in online aceasta noua stiinta a parentingului din ce in ce mai imprtanta pentru cresterea si educatia copiilor. Continuam in acest articol dedicat parentingului cu informatii esentiale despre strategiile care pot motiva educatia scolara a copilului. Cu sfaturi si date despre o buna abordare a acestei problematici. Numeroase studii au relevat importanta mediului familial pentru promovarea unor atitudini pozitive fata de scoala, in general si fata de invatare, in special. Acestea au aratat faptul ca, indiferent de varsta copiilor, implicarea parentala este asociata cu performante scolare mai bune, realizarea constanta a temelor, respectiv mai putine probleme de comportament, incredere in sine ridicata si o comunicare mai eficienta parinte-copil. Parentingul este o stiinta tanara care isi propune sa ii invete pe parinti sa creasca oameni buni.
Daca esecurile sunt transformate in catastrofe, iar parintele recurge la critica (de exemplu, „esti neatent, de aia iei note proaste”; „nu ai stiut, pentru ca pierzi vremea cu uitatul pe tavan”; „nu ai de ce sa ai emotii daca inveti”) sau recurg la pedepse/restrictionari (de exemplu: „nu ai voie sa te uiti la TV saptamana asta”, „nu ai voie la tableta”, „in weekend nu mai mergem la film”), motivatia copilului de a-si revizui atitudinea fata de invatare este redusa. Si nici nu am putea sa-l condamnam. Gandeste-te la tine, daca seful tau ti-ar spune constant cat de nepriceput esti, pentru ce ai mai persevera?! In schimb, atunci cand parintele manifesta o atitudine constructiva prin care sa-si ajute copilulul sa identifice sursa dificultatilor (de exemplu, nu a facut suficiente exercitii, nu au inteles explicatiile, nu si-au organizat corect timpul de invatare), incurajeaza adoptarea unui comportament de implicare in studiu.
O sa va prezentam in acest articol cateva strategii importante de parenting. Tehnici importante de dezvoltare si mentinere a motivatiei scolare. Informatiile sunt promovate si de site-ul centruldeparenting.ro ca strategii importante. le recomandam si noi, in categoria de articole dedicate parentingului. O stiinta noua cu impact major insa pentru o buna educare si pregatire a copiilor pentru viata.
1. Stabilirea scopurilor. Stabilirea scopurilor optimizeaza motivatia pentru invatare si presupune urmatorul demers:
– Definirea clara si cat mai exacta a scopului/obiectivului (de exemplu, „Vreau sa invat mai bine la matematica”)
– Identificarea unor strategii (comportamente) care sa permita atingerea scopului.( de exemplu, Fac exercitii suplimentare la matematica, citesc teoria, merg la ore suplimentare)
– Realizarea unui plan pentru atingerea scopului. In care sa se specifice succesiunea comportamentelor necesare atingerii acestuia
– Implementarea planului si evaluarea progreselor.
2. Managementul timpului se refera la un set de strategii care permite utilizarea optima a timpului de studiu. Astfel, este necesara:
–Analiza modului de utilizare a timpului ( care sunt principalele activitati pe care copilul le realizeaza in decursul unei zile, cum sunt ele distribuite)
–Dezvoltarea unui sistem de management al timpului (de exemplu, Programarea activitatilor zilnice sub forma unui orar, realizarea unor activitati de studiu in avans, realizarea activitatilor mai putin placute inaintea celor placute, pauze de 5-10 minute la fiecare ora de studiu, stabilirea obiectivelor de studiu).
3. Controlul distractorilor. Reprezinta o strategie de management al mediului de invatare, care vizeaza identificarea si eliminarea surselor ce pot fi responsabile de dificultatile de concentrare. De exemplu, stbilirea unui spatiu adecvat de lucru, controlul nivelului de zgomot, programarea activitatilor de studiu dupa masa de pranz si/sau dupa somn, pentru a preveni oboseala, alternarea materiilor pentru a evita plictiseala, identificarea unor surse de informatie care pot constitui o mana de ajutor in invatare.
4. Strategiile de invatare sunt definite ca un set de abilitati care permit organizarea, intelegerea si reactualizarea materialului. Aceste strategii se diferentiaza in:
–Strategii care faciliteaza elaborarea si intelegerea materialului (realizarea de analogii intre cunostintele noi si cele vechi, realizarea de comparatii si identificarea asemanarilor/deosebirilor intre conceptele invatate, monitorizarea prin intrebari – ce am citit – o definitie, o clasificare, un exemplu?, „am inteles la ce se refera problema?)
–Strategii de organizare a materialului de invatat (identificarea ideilor principale, sumarizarea, reprezentarea materialului sub forma de harta, grafic, matrice, retea, tabel)
Pentru ca strategiile de invatare sa fie cat mai eficiente, este indicat sa se identifice stilul de invatare dominant al copilului – vizual, auditiv, kinestezic.
5. Managementul reactiilor emotionale si al efortului. Starile emotionale influenteaza frecvent deciziile cu privire la implicarea, respectiv evitarea/amanarea sarcinilor de invatare sau la cantitatea de efort depusa pentru realizarea acestora. Asa-numitul „monolog interior” influenteaza motivatia copilului fie in sens pozitiv, fie in sens negativ. Astfel, copilul trebuie ajutat sa ientifice monologul interior, ce isi spune atunci cand reusese/nu reuseste sa obtina un succes, pentru a inlocui afirmatiile cu caracter negativ („eu nu pot”, „colegul meu e mai destept”) cu unele pozitive, care sa creasca nivelul motivatiei.
Sfaturile de Parenting oferite de site-ul nostru vin in ajutorul doamnelor cu suflet pentru copii. Parentingul reprezinta o stiinta noua dar foarte importanta pe care Lady’s Blog o promoveaza. Strategiile de parenting pentru educatie sunt foarte importante si dorim din aceasta perspectiva sa venim in ajutorul cititoarelor noastre.