5 motive pentru care cainii manca iarba

Cei mai multi dintre caini mananca iarba. Uneori o mananca dar o si regurgiteaza, o scuipa afara. Uneori doar o musca si apoi o scuipa sau o mesteca si apoi o scuipa. Nimeni nu stie insa cu siguranta de ce fac asta, dar exista mai multe teorii pentru cainii care mananca iarba. Afla de la Blogul Doamnelor de ce mananca cainii iarba.

1. Pare sa fie o opinie comuna, acceptata de foarte multi, ca iarba este mancata de caini atunci cand au greturi, cand au probleme cu stomacul. Exista insa un studiu care a analizat acest aspect si, potrivit informatiilor obtinute, doar 8% dintre cainii care mancau iarba au prezentat semne de boala inainte de a manca iarba si 22% dinte caini au vomitat iarba dupa ce au mancat-o. Caini care au mancat iarba (cei 8%) si care prezentau semne de boala sunt si cei mai multi dintre cei care au vomitat iarba dupa ce au mancat-o (dintre cele 22%). Studiul a inclus 1500 de caini. Asadar studiul nu confirma in totalitate ca un caine manaca iarba pentru ca se simte bolnav, dar multi oameni nu sunt de acord cu aceste constatari iar „cainii nu comenteaza”.

2. Alte persoane cred ca este un indiciu al unui deficit de dieta. Cainii din studiul mentionat au fost hraniti cu o varietate de diete diferite si nu parea sa existe vreo corelatie intre ceea ce dieta a cuprins si probabilitatea crescuta de a manca iarna ca urmare a unei diete anume. Deci explicatia cu privire la un deficit de regim alimentar nu a fost dovedita. Asigurti-va insa ca oferiti un regim alimentar de inalta calitate cainelui dv. astfel incat sa nu fie necesar sa va faceti griji in legatura cu dieta.

3. Acelasi studiu a ajuns  mai degraba la concluzia ca iarba mancata de caini este o tendinta normala mostenita de la stramosii lor, cainii salbatici. Studiile au demonstrat ca, in salbaticie, stramosii cainelui obisnuiau sa adulmece o prada ce avea stomacul plin cu iarba ceea ce duce la obiceiul de acum de a cauta iarba. Deoarece cainii au evoluat, devenind omnivori (si nu doar carnivori) exista o mare posibilitate ca ei sa simta apetit si pentru vegetale, apetit materializat prin consumul de iarba.

4. Alte studii, realizate pe cimpanzei care traiesc in salbaticie, sugereaza ca astia ingereaza material vegetal pentru a creste motilitatea intestinala si pentru a-i ajuta sa scape de paraziti intestinali. Cei mai multi dintre cainii de companie sunt controlati sau sunt tratati pentru paraziti intestinali dar instinctele lor pot conduce la un comportament dedicat obiceiurilor vechi, ii pot determina sa manance sau sa mestece in continuare iarba.

5. Potrivit medicului veterinar Kathryn Primm, probabil cel mai acceptat motiv este acela ca iarba este mancata de caini pentru ca ii distreaza si le ofera satisfactie, dovedind ca au un moral bun si sunt bucurosi. Intr-un studiu facut pe ursii panda gigant (cu o pofta ciudata pentru plante), oamenii de stiinta au cercetat de ce acesti ursi ar alege sa manance bambus. Au descoprti insa ca mancatul si apetitul reprezinta o interactiune generata de un complex de substante chimice interne, inclusiv dopamina care este asociata cu sentimentul de placere – generata de recompense pentru diferite specii de animale. Astfel oamenii de stiinta au descoperit ca ursii panda gigant manca bambus pentru a stimula metabolismul dopaminei. Cu alte cuvinte, ursii panda gigant mananca bambus pentru a „experiementa” mai bine recompensa (placerea). Sustinand cu aceste informatii, se pare ca iarba este mancata de caini pentru a determina o mai buna eliberare in organism a dopaminei.

Cainii mananca iarbaNu conteaza insa care este motivul real pentru care cainii mananca iarba (si motivul poate fi diferit de la caine la caine sau chiar o combinatie a explicatiilor de mai sus) dar este bine sa stiti ca mancatul ierbii este un comportament comun pentru cainii normali si sanatosi. In cazul in care cainele pare bolnav sau vomita mai mult decat ocazional 9indiferent daca aceste simtome sunt asociate cu mancatul de iarba sau nu) ar trebui sa vizitati un medic veterinar.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*