Poate că e primul an în care îți vei petrece Crăciunul alături de prietenul tău patruped. Chiar dacă acest gând te emoționează, în același timp te temi de energia nesecată a micului tău animal și de reacția pe care o avea atunci când va vedea pentru prima dată podoabe de Crăciun. Probabil ai auzit deja povești cu distrugerile de care sunt capabili blănoșii noștri mici…
Însă nu trebuie să disperi, căci un animal de companie nu înseamnă sfârșitul decorațiunilor de Crăciun în casa ta. De fapt, înseamnă că vei avea nevoie doar de câteva mici ajustări, pe care ți le vom prezenta în continuare.
Renunță la brazii naturali
Brazii naturali nu mai sunt de mult considerați o idee eco. În plus, pentru animalele de companie acesta reprezintă un pericol. Acele sale pot fi toxice pentru animale și ai prefera ca pisica sau câinele tău să nu le înghită din greșeală. În plus, există mereu riscul ca bradul să fie dărâmat, mai ales de către pisici, care îl vor considera un loc bun de cățărat.
Te poți lipsi de toate aceste probleme dacă te orientezi către un brad artificial puțin mai înalt de un metru. Vei scăpa de acele periculoase pentru animal (care oricum sunt o pacoste când vine vremea curățeniei), iar dacă bradul este suficient de mic, nu va provoca un accidente dacă va fi dărâmat.
Mai rămâne acum problema decorațiunilor, pe care o vom dezbate în continuare.
Alege decorațiuni care nu se sparg
Cu toții avem globulețe vechi, moștenite de-a lungul generațiilor. Chiar dacă au un aspect greu de egalat, aceste globulețe sunt foarte fragile, iar șansele ca ele să cadă din brad și să se spargă sunt destul de mari chiar și fără un cățeluș sau pisicuță cu prea multă energie prin preajmă.
Din fericire, astăzi găsești globuri din plastic cu design de bun gust chiar și în hipermarketuri. Deoarece nu sunt foarte scumpe, îți poți permite chiar să experimentezi cu diverse jocuri de culori și modele atunci când împodobești bradul.
Evită beteala
Va fi aproape imposibil să eviți decorațiunile lucioase. Simplul fapt că un obiect atârnă de o creangă de brad îl face o țintă pentru o pisicuță plictisită. În schimb, beteala ar trebui eliminată complet din locuința ta atunci când ai animale de companie.
Piscile în special pot fi tentate să se joace cu ea, iar dacă este înghițită, beteala poate fi foarte toxică pentru orice animal. Poți fi suficient de creativă cu decorațiunile astfel încât să nu fi nevoită să îmbraci bradul în beteală.
Nu aprinde lumânări
Chiar dacă lumânările dau locuinței tale o atmosferă mai caldă, ele reprezintă un pericol dacă sunt lăsate nesupravegheate. Animalele de companie, în general, se feresc de foc, însă în joaca lor haotică pot dărâma sfeșnice sau alte suporturi pentru lumânări.
Dacă ții neapărat să aprinzi o lumânare în noaptea de Crăciun, rămâi cu ochii pe ea. Dacă preferi totuși să petreci o seară mai relaxată, atunci orientează-te către instalații luminoase; cu siguranță vei găsi și unele care imită forma lumânărilor.
Ai grijă la plantele pe care le folosești
Pe lângă brad, în timpul sărbătorilor de iarnă mai sunt populare și alte plante. Vâscul este preferat de îndrăgostiți, în timp ce ilicele este un simbol al Crăciunului. Din nefericire, ambele plante sunt toxice pentru animalele de companie.
Dacă vrei neapărat o alternativă, poți încerca să creezi decorațiuni din flori precum trandafiri sau orhidee. Nu doar că vor arăta superb și vor mirosi îmbătător, dar, în majoritatea cazurilor, patrupezii vor fi în siguranță dacă încearcă să ronțăie petalele.
Ține minte că deși unele obiceiuri și decorațiuni cu care te-ai obișnuit încă de mică au rolul de a-ți face Crăciunul mai special, un animal de companie îți va face întreaga viață mai specială. Așadar, ai încredere în aceste mici schimbări în obiceiurile tale pentru a te bucura de un Crăciun deosebit alături de pufoșenia ta drăgălașă.