Sfaturi pentru tratarea şi prevenirea acneei

Aducem în acest articol sfaturi pentru tratarea şi prevenirea acneei. Acneea se numără rintre afecţiunile medicale de care suferă fiecare om cel puţin odată în viaţă, Fie ca este vorba de pubertate – când apare cel mai des – fie că se întâmplă mai târziu în viaţă, acneea (denumită popular şi „coşuri”) este o afecţiune cu care ne confruntăm. Acneea poate fi pe o perioadă definită din viaţă, poate fi pe suprafeţe reduse sau mai întinse, poate fi pe o perioadă mai lungă în viaţa noastră. Printre cauzele acneei se numără probleme ale pielii, ale glandelor sebacee dar şi cauze hormonale. Cu siguranţă însă că acneea este una dintre cele mai frecvente afecţiuni: la orice vârstă, dar în special în perioada adolescenţei, cu precădere pe suprafaţa tenului. Inestetice, dar şi incomode pentru întregul organism, coşurile trebuie înlăturate, dar nu înainte de a ştii cât mai multe despre ele. Despre tratarea acneei am mai scris la noi pe blog dar revenim cu un nou articol, cu noi informaţii despre acest subiect.

Cauze acnee

Deseori ne-am întrebat care sunt cauzele acneei. Pentru că, la fel ca în multe cazuri, dacă vom cunoaşte cauzele vom putea opri sau măcar controla efectele. Dacă aflăm cauzele acneei vom avea informaţii pentru tratarea şi prevenirea acneei. În cele mai multe cazuri, acneea este produsul unor pori înfundaţi, o afecţiune a epidermei apărută ca urmare a unei hipersecreţii a glandelor sebacee.

Cauze acnee cosuri

Pe faţă, pe gât şi pe spate se regăsesc cele mai multe glande sebacee care au capacitatea de a produce o substanţă uleioasă, numită sebum, ce ajută pielea să fie impermeabilă şi, în plus, o ajută să nu se usuce. Apoi, trebuie să ştim că acneea nu este cauzată de infecţii, dar cu toate astea infecţiile pot înrăutăţi situaţia. Acneea este rezultatul unor factori multipli precum celulele de piele moarte, sebumul în exces, înmulţirea bacteriilor şi o componentă hormonală.

Prevenirea acneei

Da, cu anumite informaţii, cu anumite acţiuni, acneea poate fi prevenită su măcar controlată, estompată. Prima regulă frumuseţii este: un ten curat şi luminos care poate respira. Pentru aceasta trebuie curăţat atât dimineaţa, cât şi seara cu o loţiune specială pentru tipul de ten pe care îl ai. Evitaţi săpunul, oricât de fin ar fi, acesta tot usucă pielea fetei. Apoi, aplică o loţiune tonică şi hidratează pielea cu cremă. De preferat ar fi ca aceste produse pentru îngrijire să fie recomandate de medicul dermatolog.

Apoi, pentru a menţine igiena feţei este important să schimbi de două ori pe săptămână aşternutul. Pe faţa de pernă rămân microbi, transpiraţie şi, tocmai de aceea, este esenţial să o speli des şi la temperaturi cât mai ridicate. În plus, pernele şi pătura trebuie scuturate şi aerisite zilnic afara pentru a îndepărta măcar o parte din microorganismele adunate.

Sunt doar câteva sfaturi pentru prevenirea acneei dar aplicate cu regularitate acestea se vor dovedi eficiente.

Tratamente acnee naturiste

Tratamente naturiste acnee

  • Acneea poate fi combătută sau prevenită şi cu ajutorul unor tratamente naturale pregătite chiar la tine acasă. În primul rând, uleiurile esenţiale sunt extrem de benefice: uleiul de levăţică, de cuişoare, de arbore de ceai. Apoi, nelipsita miere: scorţişoară măcinată amestecată cu miere până obţii la o pastă pe care o poţi aplica peste noapte.
  • Tot mierea poate fi amestecată cu pulbere de nalbă pentru o mască care se aplică în perioada premenstruală. De asemenea, faţa se poate spăla şi cu ceai de gălbenele concentrat sau cu ceai de urzică. Ceaiul de urzică sau de gălbenele se poate consuma de 2 pe zi, timp de câteva săptămâni.
  • Nici laptele de capră nu este mai puţin benefic – amestecat cu nucşoară trebuie aplicat pe zona cu coşuri, prin tamponare. Un produs ce poate fi folosit zilnic, cu efecte pozitive asupra tenului şi împotriva coşurilor, este săpunul cu sulf. Coaja de portocală, lămâia, usturoiul, castravetele sau sucul de coriandru şi mentă sunt alte tratamente naturiste pentru zonele afectate de acnee.

Iată alte câteva sfaturi anti-acnee

  • Asigură-te că organismul tău primeşte aportul necesar de vitaminele A, B şi E, necesare pentru o textură bună a tenului.
  • Pentru a combate apariţia coşurilor, masează tenul cu puţin ulei de lavandă.
  • Echinaceea, ceaiul verde şi mărarul fac minuni, aşa că nu ezita să iei suplimente naturale ce conţin aceste plante ori să bei cât mai mult ceai verde.
  • Argila este unul dintre cele mai bune tratamente pentru a controla excesul de sebum. Se foloseşte ca şi chelant în multe măşti de faţă pentru ten gras, adăugând pur şi simplu apă şi amestecând până se formează o pastă sau adăugând şi alte ingrediente naturiste împotriva coşurilor.
  • Atât sucul de lămâie, cât şi coaja acestui fruct este deosebit de utilă în uscarea coşurilor. Aplică local zeama proaspăt stoarsă şi las-o să acţioneze pe durata nopţii.
  • Bicarbonatul de sodiu funcționează ca un exfoliant delicat pentru pielea ta. Astfel, eliberează porii si elimina celulele moarte. De asemenea, ajuta la reglarea echilibrului pH-ului pielii si are proprietăți antiinflamatoare si antiseptice ușoare. Toate aceste caracteristici fac din bicarbonat un remediu excelent pentru tratamentul la domiciliu al acneei.
  • Aplică local pe coşuri muştar sau pulbere de muştar amestecată cu miere. Lasă acest aliment ce conţine acid salicilic să acţioneze pentru 15 minute şi apoi clăteşte-ţi faţa. Pe lângă conţinutul de acid salicilic, muştarul abundă în vitamina C, omega 3, acizi graşi şi zinc, toate recomandate pentru tenul gras.
  • Foloseşte ca tratament local un beţişor cosmetic îmbibat în cidru (vin din mere) peste fiecare coş persistent. Dacă poţi suporta senzaţia usturătoare, nu îţi clăti faţa şi las-o să acţioneze peste noapte.
Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*