Ghid turistic Ithaka

Platoul Marathia

Lângă Perachori se află Platoul Marathia, pe care Eumaios, păstorul aducător de noroc al lui Odiseu, îşi îngrijea porcii. Ceva mai la sud, la Pera Pigali, se află Fântâna Arethousa, identificată cu Piatra Corbului (Korakos Petra) descrisă de Homer.

În regiunea Aetos (5 km sud-vest de Vathy) se află rămăşiţele unei antice acropole, despre care Schliemann a afirmat că este locul palatului lui Odiseu. La nord de Vathy (aproximativ 10 km) se află mănăstirea Fecioarei Katharon. Nu departe, spre nord (15 km nord-vest de Vathy) se află Anogi, un sat de munte care este construit cu faţa spre Marea Ioniană.

Spre vest se află un alt sat, Lefki (la 13 km nord-vest de Vathy).

Satul Stavros

Unul dintre cele mai frumoase sate este Stavros (la 16 km nord-vest de Vathy) şi de unde poate fi vizitat Polis, care îşi păstrează încă numele din perioada miceniană, un fapt care adaugă argumente la faptul că locul unde era situat anticul oraş al Itakăi era localizat în această zonă.

Pelikata

La Pelikata (1 km spre nord) se află o instalaţie preistorică ce datează de la mijlocul celui de-al doilea mileniu î.Hr şi care a fost dezgropată, aducând la suprafaţă vase şi alte lucruri, care sunt păstrate în prezent în micuţa colecţie de arheologie găzduită în acest loc.

Peştera Loizos

În peştera Loizos, pe latura de nord a golfului, au fost aduse la lumină vase din perioada miceniană şi urme dintr-un altar (sau mormânt sfânt). În extremitatea de nord a insulei se află satul Exogi (la 21 km nord-vest de Vathy).

Satele de pe malul mării, situate pe coasta de nord şi de nord-vest includ aşezările Frikes, situată în golful omonim şi Kioni (la 21 de km nord de Vathy), un sat considerat moştenire naţională care s-a dezvoltat ca centru turistic.

Pe insula Itaka nu există  plaje şi golfuri distincte, deoarece toate sunt ideale. La toate acestea se poate ajunge cu maşina: Tsiribi, Paliokaravo, Loutsa, Gidaki, Kioni, Polis şi Ammoudaki. Toate sunt rafinate şi ideale pentru înot şi pescuit. Aici sunt numai câteva hoteluri, camere şi spaţii care pot fi închiriate. Totodată, cu propriile bărci, pot fi vizitate locurile de ancorare şi peşterile şi se poate naviga spre Cephallonia. Facilităţile de ancorare se află la Vathy.

<< Pagini Ghid Ithaka în română >>

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*