Ciorba radauteana reteta originala

21302 Viewed Lady4u 0 respond
Ciorba radauteana Suceava

Ciorba radauteana isi are „originile” in Bucovina, fiind o reteta care poarta numele localitatii unde a fost „elaborata” pentru prima data. Reteta originala a ciorbei radautene este una ceva mai complicata si este necesar sa urmati toate indicatiile pentru reusita. La baza ciorbei radautene se afla pieptul de pui pe care va recomandam sa il cumparati de la macelarii sau din locuri de unde sunteti sigura ca puiul este proaspat si a fost crescut cat mai ecologic. Bineinteles ca puiul de tara este de preferat dar nu toti avem sansa de a procura cu usurinta asa ceva.

Mai usor de gatit decat ciorba de burta, ciorba radauteana este apreciata chiar si de cei mai pretentiosi gurmanzi. Se spune ca acest fel de mancare a fost inventat de o gospodina din Bucovina care a reusit sa o faca experimentand mai multe metode de a gati ciorba de pui.

In acest moment ciorba radauteana nu lipseste din meniul niciunui restaurant care se respecta. A fost de asemenea exportata reteta si la undele restaurante din occident.

Ingrediente ciorba radauteana:

– Un piept mare de pui cu piele si os – cca. 500 gr (sau un spate mare de pui cu piele si os)
– O ceapa medie
– O telina de marime mijlocie
– Un pastarnac
– O radacina de patrunjel
– 2-3 morcovi
– Un gogosar si un ardei gras rosu
– 3 oua
– 200-300 ml smantana 20% grasime (de preferat smantana varsata de la magazinele de specialitate)
– Una-doua linguri otet
– 3-4 catei de usturoi
– O legatura patrunjel.

Prepararea ciorbei radautene:

Pieptul de pui se taie în doua de-a lungul si se pune la fiert într-o cantitate suficienta de apa. Se dauga sare înca de la început. Dupa ce a tras primul clocot si ati cules spuma adaugati ceapa întreaga si radacinoasele taiate în bucati mari. Cand au fiert atat carnea cat si legumele vor fi scoase din oala.

reteta ciorba radauteanaCarnea va fi dezosata si curatata de piele, apoi va fi taiata fasii întocmai ca la ciorba de burta. Albitura (telina, pastarnacul si radacina de patrunjel, optional si ceapa) vor fi puse în blender cu o cantitate suficienta de apa si vor fi pasate pana se vor transforma într-o crema. Daca nu aveti un robot de bucatarie, radacinile vor fi date printr-o sita. Fasiile de carne se vor adauga în supa odata cu piureul de radacinoase. Morcovul se va taia rondele. Cei care prefera ca ciorba sa aiba culoarea portocalie pot pasa si morcovul. Se pun la fiert si cubuletele de gogosar si ardei copt. Pot fi folositi gogosari pusi la otet, gustul fiind chiar mai bun.

Smantana se amesteca bine cu galbenusul de ou (albusul nu va fi adaugat în ciorba), se pune supa fierbinte cate putin si dupa ce se subtiaza se adauga în oala. Se adauga usturoiul pisat ca la mujdei si se lasa la fiert 2-3 minute. Atentie, daca usturoiul va fierbe mai mult îsi va pierde gustul, daca fierbe prea putin va oxida. La final se pune otetul ( e de preferat otet de la gogosari).

Condimentele se pun dupa gust, dar si smantana si ouale. Cei care prefera mancarurile mai consistente, vor putea sa puna ceva mai multa smantana si pot adauga un ou, dar se poate si reduce cantitatea de smantana. Sarea, otetul si usturoiul se pun dupa gust. E de preferat sa fie adaugate cu moderatie si sa fie completat gustul în timpul mesei. Patrunjelul tocat se adauga în farfurie cand e servita ciorba radauteana. Ardeiul iute nu trebuie sa lipseasca. Aceasta este ciorba radautana potrivit reteti originale.

Mai jos va oferim si o varianta video pentru ciorba radauteana. Un pic diferite dar va poate insipira in timp ce gatiti:

Daca v-a placut reteta de ciorba radauteana va asteptam sa adaugati un comentariu sau sa reveniti pe Lady’s Blog si pentru alte retete. Daca nu gatiti chiar cum aceasta reteta salvati-o pentru a o avea la indemana cand va hotarati.

Don't miss the stories follow Lady 4 Lady's and let's be smart!
Loading...
5/5 - 2
You need login to vote.
Supa cartofi

Supa din cartofi si branza

Ciorba de peste reteta

Ciorba de peste reteta pescareasca

Related posts
Your comment?
Adauga un comentariu. Parerea ta e importanta.

*